expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Na čem závisí cena PZP na auto? Od výkonu i vašeho věku


Zřejmě neexistuje motorista, který by neřešil cenu povinného smluvního pojištění. PZP, jak se tomuto zákonnému pojištění také říká, je nezbytností a má smysl primárně pro ochranu vaší peněženky, pokud svým vozidlem při jízdě způsobíte někomu jinému škodu. Na čem však cena povinného smluvního pojištění závisí?



Základní PZP nebo doplňková připojištění?

Prvním a nejdůležitějším faktorem je rozsah pojištění. Standardní PZP kryje škody, které způsobíte provozem svého pojištěného vozidla při jeho používání na silniční komunikaci a to jak v oblasti majetku, tak na zdraví nebo dokonce na životě.

V praxi to znamená, že pokud někomu jinému způsobíte škodu při škodné události nebo při autonehodě, pojišťovna za vás hradí finanční nároky poškozeného.

Do těchto nároků spadají náklady nebo finanční kompenzace za poškození jiného vozidla, za poškození zdraví, náklady pro případ úmrtí, finanční škody vzniklé poškozením, zničením, odcizením nebo ztrátou věcí ve vlastnictví poškozeného, ​​náklady spojené s právním zastoupením jakož i možnou ztrátu ušlého zisku.

Zákonem jsou také limity pojistného plnění z PZP pro jednotlivé situace. Vždy však jde o pokrytí škod, které způsobíte vy někomu jinému, neboli standardní povinné smluvní pojištění nekryje škody, které budou způsobeny vám či vašemu vozidlu.

Pro tyto situace je určeno rozšíření PZP a to o tzv. připojištění. Ty se mohou týkat pokrytí škod na čelním skle, krytí nákladů při zatopení nebo krupobití, krytí škod na vozidle při střetu se zvěří, pokrytí nákladů souvisejících s defektem a poškozením kola, krytí nákladů při krádeži nebo asistenci při selhání autobaterie .

Rozhodující jsou technické a praktické parametry

Druhým faktorem, který rozhoduje oceně zákonného pojištění, jsou charakteristiky, které se týkají samotného vozidla. Nejdůležitější je motorizace a výkon.

V tomto ohledu pojišťovny zohledňují standardně výkon motoru udávaný v kW, alternativně mohou brát v úvahu i objem válců motoru. V zásadě platí, že čím silnější motor je, tím je větší riziko způsobení škodné události nebo nehody.

Výkonnější vozidla tak mají vyšší základní sazbu PZP a to bez ohledu na účel použití. Ten však pojišťovny berou také, je totiž rozdíl, jde-li o auto na běžný a soukromý provoz, ale i to, jde-li o firemní vozidlo nebo o vozidlo taxislužby. Vyšší sazbu mají pochopitelně firemní vozidla, taxíky a vozidla k pronájmu.

V rámci charakteristik vozidla se v úvahu berou i rok výroby, kde mají starší vozidla obvykle nižší cenu povinného pojištění, ale i značka. Pojišťovny totiž mají seznam značek, které jsou pro rizikovější pro vznik nehody a tak mají vyšší cenu.

V tomto ohledu bychom rádi upozornili, že několik pojišťoven může krátit pojistné plnění právě v zimě a to v důsledku nesprávného obutí pojištěného vozidla. Nezapomínejte, že u nás platí povinnost mít zimní pneumatiky v případě, že to vyžaduje situace na vozovce nebo vyžadují-li to povětrnostní podmínky a to právě během zimy.

Hodně závisí i na věku a bydliště pojistníka

Pojišťovny berou v úvahu při ceně za povinné smluvní pojištění nejen pojišťované vozidlo, ale také osobu pojistníka. V rámci této oblasti jsou důležité tři faktory: vaše pojistná historie, váš věk a vaše bydliště. To první souvisí s bonusy nebo malusy.

Ze základní ceny PZP totiž pojišťovny dávají bonus za bezškodový průběh, tedy pokud jste měli poslední roky pojištění bez způsobené nehody nebo škody. Naopak, pokud jste byli účastníkem nějaké takové události, může vám to poškodit a cenu pojištění zvýšit. Tento faktor dokáže ovlivnit základní sazbu klidně io 30 %.

Druhou oblastí je věk pojistníka. Zde mají výhodu řidiči ve středním a vyšším věku, kteří jsou pro pojišťovnu považováni za nejméně rizikovou klientelu.

Naopak, nízký věk je podle statistik nevýhodou, protože právě mladší řidiči jezdí agresivněji a tedy u nich je vyšší riziko, že způsobí nebo budou účastníci pojistné události, škody nebo autonehody. Pojišťovny proto zohledňují věk pojistníka, ale nejen ten, důležité je i bydliště. Zde mají výhodu řidiči z menších měst a okresů.

Bydlíte-li v Praze nebo jiném velkém městě, ale zároveň i tehdy, pokud bydlíte na venkově, musíte se připravit, že tento faktor upraví cenu pojištění mírně vzhůru. Na druhou stranu, pokud jste řidič z menšího regionu, pomůže vám to k výhodnějšímu PZP.

V zimě nenechte pro jistotu nic náhodě

Ani to nejlepší pojištění, ať už povinné smluvní nebo havarijní, vás neochrání před samotnou škodnou událostí, autonehodou nebo rizikovou situací. Platí to obzvláště v zimním období, kdy je počasí nepředvídatelným faktorem.

Doporučujeme proto právě v zimě zvýšit opatrnost při jízdě, předvídat možné kolizní situace, dodržovat odstup od vozidel před vámi a předjíždět pouze v případě, pokud máte dostatečný rozhled a umíte manévr bezpečně ukončit. Neméně důležitá je i dostatečná zimní výbava , která zlepší vaši kontrolu na vozidlem nebo výhled z něj.

Jejím základem jsou samozřejmě kvalitní zimní pneumatiky, ale jen tam by to samozřejmě končit nemělo. Důležitá je například i zimní směs do ostřikovačů skel, díky které budete mít z okna auta vždy dokonalý přehled o situaci v okolí vozu.

Abyste bez problémů ráno nastartovali a nepotřebovali využít asistenčních služeb PZP, nezapomínejte mít u sebe pro každý případ i startovací kabely.

Součástí zimní výbavy by měla být i škrabka na led a metlička na sníh, rozmrazovače zámků nebo oken pro možnost okamžitého vyražení na silnici a z dlouhodobého hlediska je důležité dbát i na stav motoru a palivového systému. V zimním období tak můžete použít speciální aditiva pro benzin a naftu nebo i AdBlue aditivum.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku